Collega aan het woord: beleidsmedewerker duurzaamheid Charlotte 

Werken bij een gemeente op een eiland: hoe is dat eigenlijk? Welke mensen werken er voor de gemeente Terschelling? Waarom hebben ze hiervoor gekozen en wat is hun grootste drijfveer? In het interview ‘Collega aan het woord’ geeft één van onze collega’s antwoord op al deze, én andere vragen. Aan het woord collega Charlotte Mars. Ze is 28 jaar, woont parttime in Harlingen en doordeweeks op Terschelling, en is werkzaam als beleidsmedewerker duurzaamheid voor de gemeente Terschelling.

Inspirerende samenhorigheid 

Voor haar masteropleiding Energy for Society ging Charlotte twee dagen naar Terschelling om eilanders te interviewen over het thema duurzaamheid. “Op de boot terug naar Harlingen zei ik tegen mijn tweelingzusje ‘ooit ga ik hier werken’.” Ze vertelt enthousiast over de leuke mensen die ze destijds gesproken heeft. “In onze gesprekken kwam de saamhorigheid echt naar voren en dat vond ik heel mooi. Door de natuurlijke barrière, de zee, moet je het als eilanders echt samen doen.” Vanaf toen wist ze het zeker: werken aan de energietransitie op een eiland is wat ik wil.

“Ik houd me bezig met een onderwerp dat alle eilanders raakt. Dan vind ik het belangrijk dat ik weet wat er speelt.”

Wonen en werken

Via-via hoorde Charlotte dat haar voorganger ging stoppen bij gemeente Terschelling, waardoor er een functie vrijkwam. “Toen dacht ik: dit is mijn kans.” Dat ze deze kans gepakt heeft, daar heeft ze tot de dag van vandaag geen spijt van. “Ik vind niet alleen mijn werk leuk, maar ik vind het ook heerlijk om op het eiland te zijn. Daarom woon ik hier doordeweeks ook, in een gezamenlijk huis met collega’s.” Hier heeft ze overigens een duidelijke mening over: “Ik houd me bezig met een onderwerp dat alle eilanders raakt. Dan vind ik het belangrijk dat ik weet wat er speelt. Dat weet je alleen als je dicht bij de mensen werkt én woont.” Volgens Charlotte helpt dit ook bij het uitvoeren van haar werk. 

Je weet elkaar te vinden

Samenwonen met collega’s vindt Charlotte heel gezellig, maar ook op kantoor is de sfeer fijn en toegankelijk. Charlotte: “Ik heb nooit moeite gehad om ‘ertussen te komen’. Vanaf het begin was iedereen vriendelijk en behulpzaam.” Het relatief kleine team waarin ze werkt, ziet Charlotte als een groot voordeel. “Je kent al snel een groot gedeelte van je collega’s en je weet elkaar makkelijk te vinden.” Een ander voordeel is het feit dat je bij de gemeente de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Binnen je vakgebied of misschien zelfs breder. ‘’En je mag op het mooiste eiland van Nederland werken. Wie wil dat nou niet?”

Energie van samenwerken

Naast liefde voor het eiland voelt Charlotte ook een passie voor de energietransitie. “De overgang van fossiele energie naar natuurlijke bronnen is een zoektocht die we met zijn allen doen. Er is nog geen eenduidig antwoord op.” Het samenwerken met collega’s, eilanders en bedrijven op Terschelling, dat vindt Charlotte het leukst aan haar functie. “Het maakt niet uit of mensen wel of niet bezig zijn met duurzaamheid. Wanneer we samen een plan bedenken en dit ook daadwerkelijk uitvoeren en tot een succes brengen, daar krijg ik energie van.”

Ben jij enthousiast en wil je net als Charlotte aan de slag bij gemeente Terschelling? Klik dan door naar de vacatures en solliciteer! 

Of ben jij benieuwd naar het verhaal van onze andere collega’s? Klik door naar het verhaal van Annesjouk en lees meer over haar motivatie, mooiste momenten én de gemeente als werkgever.