De werkdag van: beleidsmedewerker fysieke leefomgeving Francis

Van buitendienst tot beleidsmedewerkers en van echte eilanders tot mensen van de vaste wal; er werken allerlei verschillende mensen bij gemeente Terschelling. Een werkdag ziet er voor iedere medewerker dan ook anders uit. Bovendien heb je op een eiland te maken met andere werkzaamheden en routines dan aan de vaste wal. Ben jij benieuwd hoe het is om te werken bij gemeente Terschelling? En of dit misschien ook iets voor jou is? We nemen je mee in de werkdag van Francis Koornstra: beleidsmedewerker fysieke leefomgeving.

Alles wat je ziet, ruikt, hoort en voelt op het eiland

Als beleidsmedewerker fysieke leefomgeving houdt Francis zich bezig met “alles wat je ziet, ruikt, hoort en voelt op het eiland.” Haar werkzaamheden zijn dan ook erg breed. Zo houdt ze zich bezig met het Programma Wonen, maar ook met het toekomstbestendig maken van het eiland en de omgevingsvisie van gemeente Terschelling. Francis is verantwoordelijk voor het complete plaatje: van de realisatie en begeleiding van projecten tot de communicatie met inwoners.

Flexibele werktijden

Francis woont in Makkum en gaat twee à drie dagen per week naar Terschelling voor haar werk. “Qua werktijden ben ik flexibel. Ik werk 28 uren per week, verspreid over vijf werkdagen. Ik deel mijn uren zelf in en ik kijk per week wanneer ik thuis werk en wanneer het handig is om naar Terschelling te gaan in verband met besprekingen.”

Ontdek hieronder hoe een werkdag van een beleidsmedewerker fysieke leefomgeving eruit kan zien:

07:30 
Nadat ik me heb klaargemaakt voor de dag, rijd ik in een kwartiertje van Makkum naar Harlingen. Ik parkeer mijn auto en ik loop naar de veerboot. Deze vertrekt om 08:15. Aan boord klap ik mijn laptop open en begin ik al met werken. Ik bekijk eerst mijn mail en ik zie dat een collega een beleidsstuk nodig heeft, dus deze stuur ik haar toe. Ondertussen geniet ik van de zonsopkomst.

09:00
Ik werk aan een collegevoorstel over de omgevingsvisie. Dit is een brede, integrale visie op de omgeving van het eiland, waarbij ook gekeken wordt naar het sociale aspect: hoe zorgen we ervoor dat mensen op Terschelling fijn kunnen wonen, recreëren en verblijven? Ik werk aan het procesvoorstel hiervan, zodat mijn collega’s, en daarna ook het college en de raad, weten hoe dit proces eruit gaat zien de komende tijd.

09:30 
Het woonteamoverleg staat op de planning, met de leden van het woonteam. Er zijn verschillende collega’s verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en vergunningen, dus tijdens het overleg bespreken we al deze onderwerpen. Ik stuur het woonteam aan, dus zo ben ik direct op de hoogte van alle ontwikkelingen.

12:00 
Nadat ik gegeten heb, is het tijd voor een lunchwandeling. Het gemeentehuis staat natuurlijk in een perfecte omgeving voor een fijne wandeling, dus daar maken we graag gebruik van. Met wat beweging en frisse lucht zijn we weer klaar om verder te werken.

13:00
In het tweewekelijkse stuurgroepenoverleg zit ik aan tafel met onder andere de wethouder en de teammanager. We bespreken de voortgang: hoe staat het ervoor, zijn er dingen waar we tegenaan lopen? Zijn er nog zaken die we moeten bespreken met de wethouder?

14:00
Ik heb een werkbezoek in het natuurreservaat de Boschplaat. Er is namelijk een visie geschreven (de Boschplaatvisie) in samenwerking met Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de provincie, met als doel om het eiland toekomstbestendig te maken door te anticiperen op klimaatverandering. De uitvoering ligt nu bij Staatsbosbeheer (in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente), dus we krijgen een soort privé rondleiding om te kijken hoe het ervoor staat.

15:30
Ik leg de laatste hand aan een procesvoorstel over de omgevingsvisie, waar ik vanochtend ook mee bezig was. Ik mail deze naar mijn collega’s. Om 16:00 gaat mijn wekker af. Dat betekent dat ik moet stoppen met werken en dat ik naar de haven moet, want anders mis ik de boot.

16:30
Op de boot beantwoord ik nog twee mails en daarna pak ik mijn oordopjes om lekker muziek te luisteren en even tot rust te komen. Na 50 minuten varen kom ik aan in Harlingen, loop ik naar mijn auto en rijd ik weer naar huis.  

Lijkt het jou leuk om, net als Francis, te werken voor gemeente Terschelling? Klik dan door naar de vacatures en solliciteer!

Ook benieuwd naar de werkdag van andere collega’s? Klik door naar het verhaal van Matthijs en lees meer over zijn werkzaamheden en routines.