Zonneceldakpannen van ZEP

Op het Behouden Huys liggen zonneceldakpannen van ZEP!

ZEP

Thema 1 van het uitvoeringsprogramma ‘Samen Duurzaam’ is: Eigen Huis op orde. De gemeente vindt eigen gebouwen verduurzamen belangrijk om het goede voorbeeld te kunnen geven.

Daarnaast is er een samenwerkingsverband met de andere Waddeneilanden, de Duurzame Wadden. Hier is geld beschikbaar gesteld door de provincie wat de eilanden kunnen gebruiken voor verschillende projecten. Een daarvan is ‘zon op daken’.

Op Terschelling zijn veel beschermde dorpsgezichten én veel mensen vinden de standaard zwarte zonnepanelen op hun dak niet mooi. Gelukkig bestaan hier ook alternatieven voor en is de gemeente op zoek gegaan naar een andere oplossing. Een goed voorbeeld van een andere oplossing is ZEP. ZEP staat voor zonneceldakpannen. Dit betekend dat het zonnepaneel geïntegreerd is in de dakpan, elke dakpan is dus een apart zonnepaneel. Deze dakpannen is verkrijgbaar in zwart en rood. ZEP was tijdens de fossielvrije handelsmissie in mei 2018 op het eiland. De handelsmissie werd georganiseerd door LAB Vlieland. (https://labvlieland.nl/) Tijdens de handelsmissie werd ook de rode dakpan laten zien, deze dakpan past goed op de rode daken van het eiland.  De gemeente heeft de ZEP pannen als pilot op het dak van het nieuwe gedeelte van Behouden Huys gelegd.

Benieuwd hoe dat er nou uitziet?  Of je verschil ziet en hoe dat nou werkt?  De zonneceldakpannen zijn te bezichtigen op het dak van het Behouden Huys!