Informatie coronavirus

De gemeente krijgt dagelijks een update van de Veiligheidsregio Fryslan over de verspreiding van het coronavirus en de te nemen maatregelen. Ook is er contact met de Veiligheidsregio over de specifieke situatie van de Waddeneilanden en de veerverbindingen (actuele info op www.rederij-doeksen.nl) . 

Op dit moment zijn er geen speciale maatregelen van kracht voor de Waddeneilanden. Uiteraard moet u niet reizen als het niet noodzakelijk is. 

 • Informatie over het coronavirus

  Het coronavirus COVID-19 houdt de wereld in zijn greep. Het bestrijden van de verspreiding van het virus heeft voor iedereen consequenties. De gemeente is voortdurend in overleg met de andere Waddeneilanden en de Veiligheidsregio Fryslân. Via deze website informeren we u over de actuele en lokale situatie.

  Algemene maatregelen

  Informatie voor ondernemers

  Informatie voor gasten 

 • Bereikbaarheid gemeente

  Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend

 • Hulp nodig? Eilandteam!

  Veel mensen ervaren momenteel gevoelens van stress, angst en onveiligheid. Zij vragen zich af hoe lang dit nog gaat duren, maken zich zorgen om hun gezondheid of die van een naaste. Maar ook over de toekomst, bijvoorbeeld over hoe het nu verder moet met hun baan en met de zorg of ondersteuning die ze nodig hebben. Ook als de dagbesteding van je partner of kind gedeeltelijk weg valt, kunnen er veel vragen en mogelijk ook problemen ontstaan.

 • Looproutes havenplein

  Om gasten en eilanders in staat te stellen 1,5 meter afstand te houden, zijn er looproutes op het haventerrein uitgezet. Wij vragen u om deze routes te volgen en zo kort mogelijk aanwezig te zijn in de splits-zones, dan geeft u anderen de ruimte om veilig te passeren.

 • Algemene maatregelen

  De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

  Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

  Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan

  Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.
  Het is in sommige situaties mogelijk een coronaontheffing aan te vragen. Een coronaontheffing biedt in uitzonderlijke situaties een verruiming van de coronamaatregelen.

  Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

  Openingsplan: eerste stap

  In de eerste stap in het openingsplan:

  • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
  • vervalt de avondklok; en
  • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

  Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

  Openingsplan: vervolgstappen

  Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in dit overzicht van het openingsplan.

  Toegangstesten

  Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.

  Vaccinatie

  Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft  begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

  Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.

 • Informatie coronavirus voor ondernemers

  Ondernemers kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Voor hulp en advies kunnen eilander ondernemers ook terecht bij de Terschellinger Ondernemersvereniging, info@tov-terschelling.nl. De TOV heeft ook een vertrouwenspersoon Zij kan luisteren, meedenken en waar nodig verwijzen. 

 • Informatie coronavirus voor gasten

  Ook op Terschelling werken we samen aan de bestrijding van het coronavirus. Samen zorgen we voor een verantwoord verblijf tijdens uw vakantie.