Ecoplant draagt bij aan verduurzaming gemeentehuis Terschelling

Afgelopen woensdag 20 oktober is er een Ecoplant Solar bij het gemeentehuis op Terschelling geplaatst. De opbrengst van dit apparaat wordt gebruikt voor de energieopwekking van het gemeentehuis. De kosten voor de Ecoplant betaalt gemeente Terschelling uit het budget voor duurzaamheid. 

Apparaat op zonkracht

Een Ecoplant Solar is een vrijstaand, zonvolgend apparaat in de vorm van een bloem. De zonnepanelen zitten verwerkt in de ‘bladeren’ van de bloem. De Ecoplant Solarbladen draaien 24/7 automatisch met de zon mee. Doordat het apparaat altijd draait, is de opbrengst optimaal. In de ‘steel’ van de Ecoplant zit een accu. Zo is er geen aansluiting op het net nodig. Afhankelijk van de zonkracht kan een Ecoplant Solar zo’n 4000KWh per jaar aan stroom genereren. 

Functioneel en duurzaam 
De Ecoplant is voor het gemeentehuis geplaatst om bij te dragen aan de verduurzaming van het gebouw. Zo gaat de opbrengst van het apparaat niet alleen naar de energieopwekking van het gemeentehuis, maar kunnen óók bezoekers hun telefoon hier opladen. 

Een mooi initiatief 
Volgens wethouder Sietze Haringa een mooi initiatief waar Terschelling trots op mag zijn: “De Ecoplant draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld en een duurzaam eiland. Wij zijn ook erg trots op het initiatief omdat wij als gemeente hierop werden gewezen door bewoners van Terschelling. Het is prachtig om te merken dat bewoners meedenken over een duurzamer leven. Dat vinden wij als gemeente erg belangrijk. Het is dan ook mooi dat dit idee tot realisatie is gekomen.”

In de toekomst 
De Ecoplant Solar heeft een permanente plek voor het gemeentehuis. Mocht deze goed bevallen, dan is er een mogelijkheid dat dit apparaat ook aangeschaft zal worden voor andere plekken op het eiland. Wethouder Haringa: “Doordat de Ecoplant Solar makkelijk te verplaatsen is, zou deze in de toekomst ook op andere locaties op het eiland gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan evenementen, of in de zomer op de parkeerplaatsen bij het strand.”