Hoe staat het met de vergunning voor Eilân?

Festival Eilân zou voor de eerste keer plaats moeten vinden in september. Om het festival te organiseren zijn meerdere vergunningen nodig. Eerder kreeg de organisator al een natuurvergunning van de provincie Fryslân en verleende gemeente Terschelling de omgevingsvergunning voor de duur van een jaar. De evenementenvergunning is de laatste vergunning die nodig is om het festival door te laten gaan.

Gisteren lieten we de organisator weten dat de evenementenvergunning op dit moment nog niet verleend kan worden. Die conclusie volgt op basis van de adviezen van de veiligheidsdiensten. Zij zien in de huidige plannen nog teveel risico's om de veiligheid tijdens het festival te kunnen garanderen. De organisatie van Eilân heeft twee weken de tijd om de plannen aan te vullen. Daarna zijn de gemeente en de veiligheidsdiensten opnieuw aan zet om de plannen opnieuw te toetsen.

Evenementenvergunning 

In elke evenementenvergunning die aangevraagd wordt bij de gemeente, moet de organisator een plan indienen waarin staat beschreven hoe zij tijdens het evenement de veiligheid waarborgen. Bij het beoordelen van het plan laat de gemeente zich adviseren door veiligheids- en gezondheidsdiensten, zoals de politie, de brandweer en de ambulance.  

Werkafspraken 

Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij het beoordelen van de plannen is dat de veiligheid en de reguliere gezondheidszorg op het eiland niet onder druk mogen komen te staan. De organisatie moet daarom werkafspraken maken met de -extra- in te zetten partijen. Tot op heden zijn deze werkafspraken bij de gemeente nog niet ingeleverd. Daarnaast zien de adviserende organisaties risico’s in de inzet van een ‘greener battery’, een elektrische aggregaat die de organisatie inzet voor de energievoorziening.