Informatie over corona

In dit nieuwsbericht vindt u alle informatie over het coronavirus op Terschelling. 

Boosterprik voor 70+ers

Bent u 70 jaar of ouder? Dan komt u in aanmerking voor de derde herhaalprik tegen corona. De GGD is op donderdag 31 maart op Terschelling aanwezig. U ontvangt een brief van de gemeente met daarin een telefoonnummer zodat u een afspraak kunt maken. Heeft u in de afgelopen 3 maanden corona, of de boosterprik gehad? Dan komt u op dit moment nog niet in aanmerking voor de herhaalprik. Waarschijnlijk heeft u eerder al een brief ontvangen van het RIVM. Dit is een landelijke brief. Met deze brief kunt u een afspraak maken aan de wal. De brief waarmee u een afspraak maakt voor 31 maart op Terschelling, ontvangt u binnenkort van de gemeente.

Boosterprik voor jongeren van 12 t/m 17 jaar

Ben je 12 t/m 17 jaar en wil je ook een boosterprik? Dan kan dat. Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikronvariant, kunnen er redenen zijn waarom jongeren een booster willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen.

Kiezen voor de booster
De keuze voor een boosterprik maak je zelf of samen met je ouders. Dit hangt af van je leeftijd. Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je een coronaprik wil. Ben je jonger dan 16? Beslis dan samen met je ouders of verzorgers of je een coronaprik wilt. Kom je er echt niet uit samen? Dan mag je uiteindelijk zelf beslissen of je je laat vaccineren. Je hoeft geen verklaring mee te nemen van je ouders of verzorgers. Kom je zonder één van je ouders of verzorgers bij een priklocatie, dan vraagt een medewerker van de priklocatie wel of je het met ze hebt besproken.

Afspraak maken
Wil je een boosterprik? Dan kun je op 31 maart een prik halen op Terschelling bij ET 10 aan de Heereweg 40 in Midsland. Je moet van tevoren een afspraak maken. Bel op 19 of 26 maart tussen 09.00 – 16.00 uur naar 088-22 99 630 om de afspraak in te plannen.

Boosterprik 60-69 jaar

Bent u tussen de 60 en 69 jaar oud? Dan komt u, net als de 70-plussers eerder, ook in aanmerking voor een herhaalprik. De prik kunt u 3 maanden na de laatste coronavaccinatie of coronabesmetting halen. U hoeft van tevoren geen afspraak te maken voor de herhaalprik. U kunt gewoon binnenlopen op 31 maart tussen 13.00 en 16.00 uur in de ET10. Het enige wat u mee moet nemen is een identiteitsbewijs en een mondkapje.

Kunt u niet op deze datum of op dit tijdstip? Dan kunt u een afspraak inplannen voor een prik op de vaste wal. U kunt dan bellen naar 0800-7070 of online een afspraak maken via www.coronatest.nl. Ook kunt u wachten tot het moment dat GGD Fryslân weer op Terschelling terugkeert. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer dat is.
 

Versoepelingen vanaf 15 maart

Ondanks dat de coronabesmettingen weer zijn opgelopen, is de huidige virusvariant minder ziekmakend en het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen is beperkt. Daarom heeft het kabinet besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er gelden nog wel een aantal adviezen. Er is nog geen nieuw weegmoment gepland, maar het kabinet houdt de situatie goed in de gaten.

  • Het huidige thuiswerkadvies vervalt.
  • Volg de hygiëne adviezen.
  • Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter afstand blijft een veilige afstand.
  • Draag een mondkapje waar dat verplicht is of wordt geadviseerd.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Haal een vaccin of boosterprik.
  • Klachten? Blijf thuis en doe een test.
  • Heeft u een positieve testuitslag? Dan gaat u in isolatie
  • Huisgenoten/reisgenotenhoeven niet in quarantaine als zij minimaal 1 week een boosterprik hebben, als zij korter dan 8 weken geleden corona hebben gehad of als uit overleg met hun werkgever blijkt dat zij onmisbaar zijn en voldoen aan de voorwaarden van werknemers in essentiële bedrijfsprocessen. Dit geldt alleen als zij geen klachten hebben. Doe de Quarantainecheck als u twijfelt.

Alle locaties open

Alle voor publiek toegankelijke locaties, binnen en buiten, zijn open.

Testen voor Toegang (1G)

Vanaf woensdag 23 maart zijn er geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op uw telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel noodzakelijk om in te reizen of voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca, bioscoop of theater.

Mondkapjesplicht

Per woensdag 23 maart vervalt de mondkapjesplicht in en rond het OV. Het blijft daarnaast wel verplicht een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na security.