Meer mogelijk voor horeca en campings

Bent u ondernemer op Terschelling? Heeft u bijvoorbeeld een horecazaak, een camping of een winkel? Dan is er dit jaar -net als tijdens de coronaperiode- meer mogelijk. 

Tijdens de coronaperiode werden ondernemers hard geraakt. Daarom verruimde de gemeente de regels voor horecazaken en campings al eerder. Toen de landelijke maatregelen ingetrokken werden, gingen de regels weer ‘terug naar normaal’. Daar kwamen veel vragen over. De gemeente besluit daarom alsnog de verruiming van de regels aan te houden tot 1 november 2022. 

Wat betekent de verruiming van de regels? 
Hieronder vindt u in het kort de regels op een rijtje. Wilt u alle beleidsregels teruglezen? kijk dan op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-293985.html
•    De mogelijkheden voor kamperen bij de boer zijn verruimd. Er wordt toegestaan om aansluitend aan de hoofdtent maximaal 2 bijzet slaaptentjes te plaatsen.
•    Terrassen mogen openblijven tot de sluitingstijd van het restaurant of de kroeg. Ondernemers krijgen de mogelijkheid om tijdelijk hun terras te vergroten.
•    Horecazaken en campinghouders mogen hun terras ruimer opzetten. De regels hiervoor leest u hieronder.  
•    De openingstijden van ‘stille horeca’ worden gelijk aan die van de overige horeca. 
•    Pensions en campings mogen ook andere gasten bedienen. 
•    Groepsaccommodaties mogen op hun eigen terrein tenten plaatsen waarin gasten mogen overnachten. 
•    Winkels mogen producten buiten verkopen. 

Vergunning aanvragen
Ondernemers die hun terras willen vergroten, moeten hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente. Een aanvraag doen kan via gemeente@terschelling.nl of per post. Heeft u vorig jaar een vergunning aangevraagd? Dan moet u dit jaar opnieuw een aanvraag doen. 

Samen met de buurt 
Het aanpassen van de regels vraagt begrip van omwonenden, verkeersdeelnemers en winkeliers. Daarom is een onderdeel van uw aanvraag een schriftelijke verklaring van de omwonenden van uw terras. Zij moeten instemmen met de uitbreiding. Ook is een tekening van de uitbreiding onderdeel van uw aanvraag.

Ruimer opzetten terras: de regels 
Als u een horecazaak of een camping heeft, mag u uw terras ruimer opzetten. Dat betekent dat u uw terras qua oppervlakte mag vergroten. Het aantal tafels en stoelen mag niét worden uitgebreid. Daarnaast letten we op: 
•    De omgeving rondom het terras moet goed bereikbaar blijven voor de hulpdiensten. Lukt dat niet? Dan kunnen we de vergunning niet verlenen. 
•    Vindt er een evenement plaats in de buurt? Dan gelden tijdens het evenement de oorspronkelijke regels rondom de grootte van uw terras. Ook moet u rekening houden met bijzondere gebeurtenissen, zoals een uitvaart. 
•    De grootte van uw terras bepalen we aan de hand van de capaciteit van het terras in 2019. Dit aantal tafels en stoelen komt in de tijdelijke vergunning te staan. 
•    Een schriftelijke verklaring van de omwonenden van uw terras is, net als een tekening van de uitbreiding, onderdeel van uw aanvraag. 

Heeft u vragen? 
Heeft u nog vragen of komt u er niet uit met de aanvraag? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling vergunningverlening. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 0562446244.