Werken aan de Hoofdweg

Sinds maandag 4 april werkt gemeente Terschelling aan de Hoofdweg. De kruisingen bij de Nieuwe Dijk en de Badweg West moeten veiliger worden voor fietsers en voetgangers. De werkzaamheden leveren hinder op voor fietsers en automobilisten. Op deze pagina houden we u op de hoogte. 

Wat gaat er veranderen? 

Fietsers en voetgangers steken nu nog in één keer de Hoofdweg over. Daar komt straks verandering in. In het midden van de weg ligt dan een middengeleider. Fietsers en voetgangers hoeven daardoor bij het oversteken niet meer het verkeer van twee rijbanen in de gaten te houden. Via de middengeleider kunnen ze een tussenstop maken. Zo steken ze in twee fases veilig de weg over. De middengeleider zorgt er ook voor dat auto’s op de weg moeten afremmen en daardoor minder hard rijden. 

Tegelijkertijd met de werkzaamheden legt Liander nieuwe kabels en leidingen onder het fietspad aan. Ook de bushalte bij het Land wordt aangepakt. De bus gaat straks volledig van de weg af als er iemand bij de bushalte in- of uitstapt. Om en rond de bushalte worden de zichtlijnen voor voetgangers duidelijker. 

Hinder en planning 

De werkzaamheden starten op maandag 4 april en duren tot halverwege juni. Tijdens de werkzaamheden is het fietspad langs de Hoofdweg vanaf de Tigerstelling tot en met de kruising Badweg West afgesloten. Fietsers worden omgeleid via het Snijderspad. Het recreatiefietspad langs het Wad blijft open. Vóór de start van Oerol is het fietspad weer open. 

Maandag 25 april t/m 20 mei wordt de afslag naar de Badweg paal 8 vanaf de Hoofdweg afgesloten voor al het verkeer, dus naast fietsers ook auto's en ander verkeer. Ter plekke wordt een omleidingsroute aangegeven via Midsland aan Zee. De gehele afslag naar de Badweg paal 8 wordt eruit gefreesd en voorzien van nieuw asfalt. Een afsluiting van de weg is daarbij noodzakelijk om veiligheid van verkeersdeelnemers en de werkers te garanderen.

Omleidingsroutes 

Tijdens de werkzaamheden zijn de kruisingen (Tigerstelling en Badweg) beide afgesloten voor fietsers. Het fietspad tussen de kruispunten in blijft wél open. De afsluiting duurt van maandag 11 april tot woensdag 1 juni 2022. Fietsers fietsen tijdens deze periode via de omleidingsroutes in onderstaand kaartje. 

Bent u ondernemer en wilt u de omleidingskaartjes uitdelen aan uw bezoekers of klanten? 

Download dan de flyer onderaan deze pagina. U kunt de flyers ook ophalen bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Wilt u de flyers liever thuisbezorgd krijgen? Stuur dan een e-mail naar d.deleeuw@terschelling.nl.

Waarom nu? 

We starten met de werkzaamheden in april. Temperatuur is namelijk cruciaal bij asfalteren. Bij lage temperaturen, onder de 10 graden, koelt het asfalt te snel af. Als de aannemer moet stoppen, krijgt de weg naden en gaat het asfalt scheuren. Daarnaast is de kruising Nieuwedijk onderdeel van de primaire waterkering van Rijkswaterstaat. Daar mag niet gewerkt worden tijdens het stormseizoen. Het stormseizoen duurt tot 1 april. 

Contact 

Heeft u vragen over dit project? Dan kunt u contact opnemen met Dorien de Leeuw, via d.deleeuw@terschelling.nl.