Collega aan het woord: generalist Tim

Werken bij een gemeente op een eiland: hoe is dat eigenlijk? Welke mensen werken er voor de gemeente Terschelling? Waarom hebben ze hiervoor gekozen en wat is hun grootste drijfveer? In het interview ‘Collega aan het woord’ geeft één van onze collega’s antwoord op al deze, én andere vragen. Aan het woord collega Tim van den Heuvel. Hij is 28 jaar, woont sinds 5 jaar op Terschelling en helpt eilanders met uiteenlopende problemen, zoals een ziekte, beperking of schuld. 

Verhuizen naar het eiland

Na het afronden van zijn studie Toegepaste Psychologie ontmoette Tim zijn partner op Terschelling: “Ik kwam als kleine jongen al op Terschelling en toen ik mijn partner hier ontmoette, kon ik niet anders dan mijn spullen pakken en vertrekken.” Als 24-jarige begon hij bij de gemeente Terschelling aan zijn eerste ‘echte’ baan. 

Goed op zijn plek

Tim werkt als generalist in het Eilandteam, wat inhoudt dat eilanders bij hem en zijn collega’s terecht kunnen wanneer ze tegen een probleem aanlopen rondom de gemeentelijke wetgeving. Tim: “Denk aan mensen met betalingsachterstanden, schulden, een ziekte of beperking of ouderen met mobiliteitsproblemen.” Dat zijn rol perfect past bij zowel zijn opleiding als zijn persoonlijkheid, wordt al snel duidelijk. ”Ik ben heel sociaal ingesteld en sta graag voor iedereen klaar”, vertelt Tim. Dat is precies de reden dat hij in zijn functie bij de gemeente Terschelling zo goed op zijn plek zit.

Een positieve draai

In zijn werk heeft Tim veel te maken met problemen van inwoners. “Dat klinkt negatief en soms hebben we inderdaad pittige gesprekken, maar wanneer je ontwikkeling ziet en weet dat mensen gehoord en gezien worden, dan is dat heel mooi.” Gelukkig ervaart Tim dit gevoel bijna dagelijks. Ondanks de serieuze onderwerpen wordt er op kantoor gelukkig ook veel gelachen. “Dat moet ook wel, want we hebben met pittige problematiek te maken. Dan is humor soms ook belangrijk.”

“De gemeente is een goede plek om je te ontwikkelen, zowel vroeg als later in je carrière.”

Nooit uitgeleerd

Het mooiste aan zijn werk vindt Tim dat hij altijd te maken heeft met specifieke hulpvragen. Tim: “Geen vraag is hetzelfde, dus je bent nooit uitgeleerd.” De afgelopen jaren heeft hij naar eigen zeggen al een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo heeft hij in het eerste jaar vooral gewerkt aan de maatschappelijke ondersteuning van volwassenen, en mag hij zich nu ook bezighouden met problematiek rondom jeugd en gezinnen. “De gemeente is een goede plek om je te ontwikkelen, zowel als starter, als later in je carrière”, vertelt hij. “Er zijn groeimogelijkheden en is er een scholingsbudget.”

Voldoening uit je werk

Volgens Tim moet men het stoffige imago van de overheid loslaten. “Dan ben je maar een ‘ambtenaartje’, je kent ze wel, de clichés”, zegt hij. “Maar zo voelt het totaal niet. Ik ben meer dan dat: ik ben ook een hulpverlener. Ik sta midden in de maatschappij en dicht bij de mensen.” Als eilandbewoner weet Tim wat er speelt. Of hij mensen kan aanraden om bij de gemeente Terschelling te werken? Zeker. “De werkomgeving is hartstikke leuk en er zijn veel jonge mensen. Je bent vrij om je eigen werktijden in te delen en de goede arbeidsvoorwaarden bieden je zekerheid: je bouwt pensioen op en er zijn goede regelingen op het moment dat je ziek wordt.”

Ben jij enthousiast en wil je net als Tim aan de slag bij gemeente Terschelling? Klik dan door naar de vacatures en solliciteer! 

Of ben jij benieuwd naar het verhaal van onze andere collega’s? Klik door naar het verhaal van Martine en lees meer over haar motivatie, mooiste momenten én de gemeente als werkgever.