Wat is het?

Voor het verstrooien van as van een overledene hoeft u geen vergunning aan te vragen bij de gemeente Terschelling. Wel zijn er de volgende beperkingen aan het verstrooien:

  1. In de bebouwde kom is het in de openbare ruimten niet toegestaan as te verstrooien, behalve op de openbare begraafplaats aan de Longway. Daar is een strooiveldje. U wordt vriendelijk verzocht dit wel te melden via gemeente@terschelling.nl .
  2. Buiten de bebouwde kom moet de eigenaar van de grond aan u toestemming geven om dit te doen.
  3. Wanneer u in het natuurgebied, inclusief het strand, de as wilt verstrooien, raden wij u aan om contact op te nemen met de medewerkers van Staatsbosbeheer Terschelling. Zij kunnen het beste vertellen waar as wel en niet verstrooid mag worden in verband met werkzaamheden zoals afplaggen. U kunt bellen met telefoonnummer 0562-442116 of mailen naar r.hougee@staatsbosbeheer.nl .
  4. Wanneer u de as wilt verstrooien in de polder of bij de dijk, verzoeken wij u contact op te nemen met het Wetterskip Fryslân, afdeling Terschelling. U kunt bellen met telefoonnummer 058-29-22-222.

Plaatsen herdenkingsbank

Het plaatsen van een herdenkingsbank of herinneringsplaatje op een bestaande bank is op Terschelling helaas niet (meer) mogelijk. De banken in de natuur bij Staatsbosbeheer zijn al van dergelijke plaatjes voorzien of ze zijn er niet voor geschikt en dat geldt ook voor de banken van de gemeente in de dorpen en op de dijk. Meer bankjes komen er niet bij; we willen niet dat er een wildgroei aan bankjes komt.