Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun buurt die ziek is, een beperking heeft, een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Het zorgen voor een ander vinden deze kinderen en jongeren normaal, maar het kan ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of kunnen ze hun eigen leven minder goed leven, anders dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of vind ons op Instagram, Facebook en LinkedIn. Dichterbij huis kun je ook contact opnemen met:

Harlingen: Steunpunt Mantelzorg Harlingen, telefoon 0517-393750 of info@connexa.nl

- Terschelling: Eilandteam Terschelling, telefoon 0562 – 446244 of eilandteam@terschelling.nl 

- Vlieland: Annemarie Kort, buurtwelzijnswerker, telefoon 06-15249717 of a.kort@vlieland.nl

- Waadhoeke: Centrum Mantelzorg Waadhoeke, telefoon 0517-393750 of info@connexa.nl en www.mantelzorgwaadhoeke.nl