In en om je huis
De meeste ongelukken gebeuren thuis. Een val van de trap, ongeluk bij het klussen of brand in de keuken – het gebeurt onverwachts, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Dat geldt ook voor online oplichting. Oplichters gebruiken namelijk steeds slimmere trucs om jou te misleiden. Gelukkig kun je met een paar simpele stappen de kans op problemen – online én offline – kleiner maken. Door je huis veiliger te maken en jezelf online te beschermen. We helpen je op weg en vertellen je wat je moet doen bij nood in huis.
Ontdek wat jij kunt doen
Maak je huis veiliger
Een ongeluk, woningbrand of inbraak kan iedereen overkomen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om je huis veiliger te maken. Heb jij bijvoorbeeld rook- en koolmonoxidemelders in huis? Ventileer je genoeg? En is je huis beschermd tegen inbraak? Check het hier!
Weet wat je moet doen bij een stroomstoring
Stel je voor: de stroom valt uit. Dan is het fijn om op de hoogte te blijven en hulp in te kunnen schakelen als dat nodig is. Want als de stroom uitvalt op een eiland, gaat dat er net even wat anders aan toe dan aan de vaste wal. Wist jij bijvoorbeeld dat 112 bellen tijdens een stroomstoring niet verstandig is? En dat je je kunt aanmelden voor de sms-service van Liander? Lees alle tips over hoe je je kunt voorbereiden en ontdek wat je moet doen als er een stroomstoring is.
Maak een noodpakket
Wat heb je nodig als er langere tijd geen water uit de kraan komt? Of als de stroom en het gas voor langere tijd niet werkt? Het kan soms even duren voordat de hulpdiensten kunnen helpen. Veiligheidsregio Fryslân adviseert daarom om voor de eerste 72 uur een noodpakket te maken. Ontdek hier wat er in een noodpakket zit en waar je hem moet bewaren.
Klus verantwoord
Veiligheid is erg belangrijk tijdens het klussen. Jaarlijks raken er veel mensen gewond door een klusongeval. Dat willen we op Terschelling zoveel mogelijk voorkomen. Zorg daarom voor goed gereedschap, blijf alert, neem de tijd en bescherm jezelf als je gaat zagen, schuren of slijpen.
Bescherm jezelf online
Ieder jaar krijgen miljoenen mensen te maken met online criminaliteit. Internetcriminelen doen zich voor als iemand anders om jouw gegevens te stelen of om je op te lichten via mail, sms of WhatsApp. Door hun slimme trucs kan iedereen in de val trappen. Lees hier hoe je dit kunt voorkomen.
Belangrijke nummers bij nood in huis
- Levensbedreigende situaties: 112 - Politie, brandweer of ambulance
- Stroomuitval of gaslucht: 800-9009 – Nationaal storingsnummer
- Waterstoring of lekkage - 058-234 50 00 – Vitens
- Online oplichting of cybercrime: www.fraudehelpdesk.nl of 088-786 7372
- Niet-spoedeisende politiehulp - 0900-8844 – Politie