Kees Jan Doeksen
Met zijn jarenlange ervaring bij de politie en in het onderwijs weet Kees Jan Doeksen als geen ander wat er speelt op Terschelling. Hij werkte eerst als wijkagent, daarna als veiligheidscoördinator voor de scholengemeenschap, en nu als medewerker openbare orde en veiligheid bij de gemeente. Zijn kennis en ervaring komt goed van pas in zijn huidige functie. “Ik ben altijd al bezig geweest met de jeugd en de veiligheid op Terschelling. Daardoor ken ik het eiland, de mensen én de uitdagingen.”
Als medewerker openbare veiligheid stuurt Kees Jan de boa’s aan, werkt hij samen met vergunningverleners en denkt hij mee over het veiligheidsbeleid. De werkzaamheden komen voort uit het Integraal Veiligheidsplan: een strategisch document waarin de gemeente vastlegt hoe zij de veiligheid wil verbeteren en waarborgen. In dat plan staan vier pijlers centraal: jeugd en veiligheid, cyberveiligheid, ondermijning en verkeersveiligheid.
Achter de schermen
Als je denkt aan veiligheid, denk je misschien al snel aan toezicht en handhaving, maar volgens Kees Jan gaat het veel verder dan dat. “Achter de schermen gebeurt er minstens zoveel: mensen opleiden, plannen maken, knelpunten signaleren en zorgen dat alles juridisch klopt.” Daarom heeft Kees Jan veel contact met collega’s op het gemeentehuis, maar ook met de inwoners, ondernemers en politie.
Korte lijnen
Vooral in de zomer, wanneer er vele toeristen naar Terschelling komen, is er regelmatig overleg tussen de gemeente, de politie en ondernemers. “Die korte lijnen zijn cruciaal, zeker in een kleine gemeenschap als Terschelling. We bespreken wat er speelt en wat we daar samen aan kunnen doen.” De boa’s en wijkagenten, maar ook de beveiligers van cafés én de inwoners, leveren daarbij belangrijke input. “Zij zijn de ogen en oren op straat.”
Meldingen van inwoners
Het is daarom ook heel belangrijk dat inwoners melding doen als ze (verdachts) zien of horen. “Of het nu gaat om geluidsoverlast, kapotte straatverlichting, vernielingen of vermoedens van criminaliteit: meld het. Bij de gemeente, de politie óf via Meld Misdaad Anoniem.” Via de website van de gemeente kun je een melding doen van overlast of iets in de openbare ruimte dat gerepareerd of opgeruimd moet worden. “We nemen meldingen altijd serieus. Afhankelijk van de situatie komt de melding bij de afdeling openbare orde en veiligheid of bij de buitendienst terecht.”
Samen zien we meer
Wonen en werken op een eiland betekent dat we sterk afhankelijk zijn van elkaar én betrokken inwoners. Kees Jan: “Die betrokkenheid is meteen ook onze kracht. We staan er nooit alleen voor. Samen zien we meer, en kunnen we ook slimmere oplossingen bedenken.” Een van die oplossingen die samen bedacht is om overlast te beperken, is het afsluiten van stegen in Midsland. Jongeren lopen daardoor ‘s nachts volgens een vaste route van de cafés terug naar de campings, en dat voorkomt veel overlast.
Incidenten of rampen
Volgens Kees Jan ligt de grootste uitdaging, naast het voorkomen van overlast, in het opschalen bij incidenten of rampen. “Omdat we op een eiland wonen, kunnen we bij incidenten niet rekenen op snelle ondersteuning van brandweer of politie uit omliggende gebieden. We zijn dan op onszelf aangewezen. Dat vraagt flexibiliteit, kennis én samenwerking – van professionals én inwoners.” Het veiligheidsteam moet daarom breed inzetbaar zijn, scherp blijven, scenario’s voorbereiden en op belangrijke momenten de juiste keuzes maken.
Melding doen?
Wil je een melding doen van strafbare feiten of gevaarlijke situaties? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of politie.nl of doe anoniem een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Let op: heb je direct hulp nodig? Bel dan altijd 112.