Koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer. Hoog tijd voor bewustwording!

Hoe voorkom je een CO-vergiftiging?

Het belangrijkste om een koolmonoxide-vergiftiging te voorkomen is om uw woning goed te ventileren en apparaten te controleren. Goed ventileren betekent minimaal 2x per dag voor 10 minuten de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Op die manier kan de vervuilde lucht binnen ververst worden. Kijk voor meer informatie en tips om het toch warm te houden binnen, op de website van CO-Wijzer: CO-Wijzer.

Hoe en waar plaats ik een CO-melder?

Koolmonoxide stijgt met de warme lucht omhoog. Het is daarom belangrijk om een CO-melder zo hoog mogelijk te plaatsen. Bekijk de website CO-Wijzer voor advies over het plaatsen van een CO-melder.

Waar koop ik een CO-melder?

Wanneer u precies weet waar u een CO-melder moet plaatsen, is het ook belangrijk om een betrouwbare CO-melder aan te schaffen. Bekijk de webshop van de Brandwondenstichting voor de verschillende opties: webshop.

Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, treedt op 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking: het wettelijk CO-stelsel. Vanaf die datum mogen alleen CO-vrij-gecertificeerde bedrijven werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie, zoals cv-ketels, geisers, gashaarden en gaskachels. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden.

Gecertificeerde bedrijven te vinden in register

CO-vrij gecertificeerde bedrijven herkent u aan het CO-vrij-logo en zijn te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur draagt bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertificeerd bedrijf te werken. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties totdat zij het CO-vrij-certificaat behalen.

Bekijk ook onderstaande websites:

CO-Wijzer
Rijksoverheid
Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar - Onderzoeksraad