Trouwen of geregistreerd partnerschap

Wanneer u van plan bent om een burgerlijk huwelijk te sluiten of een partnerschap registreren dan meldt u dit schriftelijk bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de huwelijksgemeente Terschelling. Dit doet u uiterlijk twee weken voor de huwelijksdatum. U stuurt uw melding naar Gemeente Terschelling, Postbus 14, 8880 AA West-Terschelling. Bij ons aan de balie afgeven kan natuurlijk ook.

De belangrijkste verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap:

  • U hoeft elkaar niet het jawoord te geven bij een geregistreerd partnerschap
  • Het beëindigen van een huwelijk kan alleen via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap kan dit via een notaris of advocaat, behalve als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet met elkaar eens bent.
  • Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Andersom kan dit niet.
  • In andere landen wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend of er gelden andere regels. Houd hiermee rekening als u plannen heeft om in het buitenland te gaan wonen.

Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen (of een geregistreerd partnerschap aangaat). U trouwt dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Volgens de wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt zijn van u samen. Dit geldt niet voor schenkingen of erfenissen die u krijgt tijdens uw huwelijk. Ook die zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven. Als u ondernemer bent is het ook met de nieuwe wet nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.

Getuigen vragen

Bij het huwelijk moeten minimaal twee en mogen maximaal vier meerderjarige getuigen aanwezig zijn. De namen van de getuigen geeft u door aan de ambtenaar van de burgerlijke stand via het intakeformulier huwelijk of geregistreerd partnerschap. De gemeente kan ook getuigen leveren bij een huwelijk. Dit kan alleen op maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. De gemeente levert getuigen alleen voor de vaste locaties zoals gemeentehuis, Doopsgezinde Kerk en de Westerkerk. De getuigen zijn niet gratis.

Aanvraagformulieren