Ondertekening Herijking van de regionale Woondeals

De Friese gemeenten en de Provinsje Fryslân ondertekenen vandaag, tijdens de eerste Fryske Wentafel, de herijking van de Friese regionale woondeals. Dit zijn afspraken tussen gemeenten, provincie en het Rijk. In de oorspronkelijke woondeals was afgesproken dat er tot en met 2030 circa 17.500 nieuwe woningen gebouwd zouden worden. Met deze herijking komen daar 4.686 woningen bij, waarmee het totaal uitkomt op 22.406 nieuwbouwwoningen in Fryslân. 

De dynamiek van zowel de steden als het platteland vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. Verspreid over Fryslân dragen talloze woningbouwprojecten bij aan de woningbouwopgave én aan de leefbaarheid van dorpen en steden. Het is daarbij van belang om de unieke kenmerken van Fryslân te behouden. Dit sluit aan bij de Friese aard en schaal. Een goede balans tussen betaalbare koopwoningen, sociale huur en andere woonvormen is essentieel om in de diverse woonbehoeften te voorzien. In de provincie wordt erop ingezet om twee derde van de nieuwbouwwoningen te realiseren in het betaalbare segment.

Friese aanpak

Specifiek voor de Friese aanpak is de gerichte aandacht voor innovaties op het gebied van circulair, industrieel en biobased bouwen. Maar er doen zich bij het realiseren van de gewenste resultaten ook knelpunten voor, zoals netcongestie en de stikstofproblematiek. Blijvende aandacht voor deze kwesties is essentieel om voortgang te blijven boeken. 

De regionale woondeals kunnen meebewegen met de ontwikkelingen in de provincie. Daarom worden ze ieder jaar opnieuw bekeken: wat gaat goed, wat kan beter, en wat is er veranderd? Als het nodig is, worden de afspraken aangepast. Zo zorgen we ervoor dat de plannen blijven aansluiten bij wat Fryslân écht nodig heeft op het gebied van wonen.

*De Fryske Wentafel is opgezet vanuit de Friese Regionale Woondeals om de Friese woningbouwopgave te versnellen. Door kennis te delen, krachten te bundelen en de publiek-private samenwerking te versterken, werken we samen aan oplossingen voor actuele knelpunten.