Waarom lopen er mensen met batdetectors door de straten van Terschelling?
Vanaf april 2025 kun je op Terschelling mensen tegenkomen die in de avond- en ochtendschemering door de dorpen fietsen of wandelen met speciale apparatuur. Ze maken geen avondwandeling, maar doen onderzoek naar vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Terschelling als onderdeel van het Soortenmanagementplan (SMP).
Wat is een Soortenmanagementplan (SMP)?
In een SMP staat beschreven waar beschermde diersoorten leven. Zo'n plan helpt om zorgvuldig met deze soorten om te gaan bij bijvoorbeeld isolatie-, verbouw- of renovatieprojecten. Pas als duidelijk is waar de vleermuizen en vogels verblijven, kan de provincie de ontheffing verlenen. Het SMP is de basis voor een ontheffing van de provincie om binnen de onderzochte gebieden te mogen isoleren en renoveren. De inwoners en organisaties hoeven dan niet steeds apart een natuurtoets of vergunning aan te vragen. Dat scheelt tijd, geld en zorgt voor duidelijkheid.
Ben je van plan je woning te isoleren?
Dan is het belangrijk dat je dit op een natuurvriendelijke manier doet. Vleermuizen en vogels kunnen bijvoorbeeld in de spouwmuren of onder het dak zitten. Via een landelijke aanpak “Natuurvriendelijk Isoleren” kun je energie besparen én de natuur beschermen. Op www.natuurvriendelijkisoleren.nl vind je betrouwbare isolatiebedrijven en informatie over plannen volgens de natuurkalender.
Wie voert het onderzoek uit?
De inventarisatie wordt gedaan door Elsken Ecologie, een ecologisch bureau dat op Terschelling is gevestigd. Zij werken zorgvuldig en gebruiken professionele apparatuur, zoals batdetectors en warmtebeeldcamera’s. De onderzoekers weten precies waar ze op moeten letten en gaan onopvallend te werk.
Wist je dat...
… één vleermuis tot wel 1000 muggen per nacht eet? Een goede reden om deze nuttige dieren te koesteren.
… de gierzwaluw vrijwel zijn hele leven in de lucht doorbrengt? Zelfs slapen en paren doen ze vliegend! Alleen om te broeden zoeken ze een plekje in een gevel of onder een dakpan.
… huismussen echte buurtvogels zijn? Ze leven graag in groepjes, nestelen vaak onder dakranden en blijven hun hele leven in de buurt van hun geboorteplek.
Meer weten of vragen?
Bekijk de landelijke campagne op www.natuurvriendelijkisoleren.nl of neem contact op met de gemeente via gemeente@terschelling.nl.