Gemeente Terschelling verleent geen evenementenvergunning aan festival Eilân. Dat besluit nam burgemeester Caroline van de Pol. De conclusie volgt op basis van de adviezen van de veiligheidsdiensten. 

Burgemeester Caroline van de Pol legt haar besluit uit: “Bij elk evenement dat georganiseerd wordt op het eiland, staat veiligheid voorop. Om een evenement gezond en veilig te laten verlopen wordt de gemeente geadviseerd door verschillende hulpdiensten zoals de brandweer politie en ambulance. Deze adviezen worden dan in de voorwaarden van een evenementenvergunning opgenomen. De organisatie van het festival kan niet aan al deze voorwaarden voldoen. Dat betekent dat ik maar één besluit kan nemen, en dat is om de vergunning niet te verlenen.” 

Gezondheid en veiligheid 

Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij het beoordelen van de plannen is dat de veiligheid en de reguliere gezondheidszorg op het eiland niet onder druk mogen komen te staan. De organisatie moet daarom afspraken maken met verschillende partijen die tijdens het evenement extra inzet moeten leveren. Zo moet er een extra ambulance aanwezig zijn op het eiland. De ambulancedienst heeft echter aangegeven geen extra inzet te kunnen leveren tijdens het moment van het festival. 

Greener Battery 

Ook zien de adviserende organisaties risico’s in de inzet van een ‘greener battery’, een accu die de organisatie inzet voor de energievoorziening. Het gaat onder andere over de locatie van de batterij. Van de Pol: "Het festival vindt plaats in natuurgebied dat, mocht er iets gebeuren, kwetsbaar en lastig te bereiken is."