De Tonnenloods aan de haven van Terschelling wordt een multifunctioneel beleefcentrum. Het is de bedoeling dat het centrum in 2024 haar deuren opent.

Tonnenloods Terschelling

Over de Tonnenloods

De Tonnenloods behoort tot het cultuurhistorische industrieel erfgoed van Terschelling. In het pand onderhield Rijkswaterstaat de stalen tonnen uit de Waddenzee. Die tijd is voorbij, door de komst van kunststof tonnen. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeente maakten daarom samen met inwoners en ondernemers plannen om de Tonnenloods om te bouwen. De plannen staan inmiddels vast.

Wat gaat er gebeuren?

De Tonnenloods wordt omgebouwd tot een multifunctioneel beleefcentrum. Het gebouw blijft zijn rauwe, industriële uitstraling houden. Het wordt een beleefcentrum voor cultuur en natuur, en voor de Waddenzee als werelderfgoed. In het gebouw komen ruimtes voor presentaties, tentoonstellingen, events en congressen. Daarnaast is er plek voor voorlichtingen, educatie en excursies.

In de nieuwe aanbouw komt een ruimte met kantoren van VVV en Oerol. In de voormalige werkplaats komen flexibele kantoorruimtes. Terschellingse initiatiefnemers kunnen activiteiten organiseren in de loods en tegelijkertijd werken aan de voorbereiding van het evenement. De Tonnenloods wordt een plek van samenwerken, creativiteit, kennis en inspiratie.

Wanneer starten de werkzaamheden?

Voordat de Tonnenloods haar deuren kan openen, moet het gebouw eerst gerenoveerd en verduurzaamd worden. Op dit moment werken we aan een plan van aanpak voor de verbouwing. Via deze pagina houden we u op de hoogte van de planning.

Samenwerking

De verbouwing van de Tonnenloods kost ongeveer € 5,8 miljoen euro. Het Waddenfonds betaalt hiervan € 1 miljoen. De rest wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeente. De exploitatie komt in handen van een de nieuwe stichting Tonnenloods. Dit is een samenwerking tussen Oerol en VVV.

Heeft u vragen over dit project?

Dan kunt u bellen naar 0562 – 446 244 en vragen naar Evelien Blaauw.