Vijftien partijen - van Verslavingszorg Noord Nederland, de basisscholen tot aan de studentenvereniging - tekenden afgelopen week voor een ‘Helder Terschelling’. Helder Terschelling is een programma van gemeente Terschelling waarin lokale en regionale partners samenwerken aan het verminderen van alcohol- en drugsgebruik op het eiland.

‘Terschelling wil voor iedereen, van jong tot oud, een gezond eiland zijn’, vertelt wethouder Jeltje Hoekstra. ‘Na een brandbrief van de ambulancezorg en hoge cijfers van de GGD besloten we dat er actie nodig is. Ik ben dan ook heel trots dat vandaag zoveel partijen hun handtekening onder dit programma zetten.’ 

In de brandbrief liet de ambulancezorg weten zich ernstig zorgen te maken over het vele alcohol- en drugsgebruik op het eiland. De cijfers van de GGD bevestigen de zorgen. Jaarlijks voert de GGD voor alle Nederlandse gemeenten onderzoek uit naar alcohol- en drugsgebruik onder inwoners. Uit de meest recente monitoring blijkt onder andere dat 30% van de meerderjarige eilanders die de monitoring invulde overmatig drinkt. In de hele provincie is dit percentage 18. 

Gezond opgroeien en oud worden

Ook burgemeester Caroline van de Pol zette haar handtekening onder het programma Helder Terschelling. Van de Pol: ‘We willen met dit programma vooral niet met het vingertje wijzen, maar wél de vinger op de zere plek leggen. Het gaat om onze inwoners en om onze jeugd. We vinden het heel belangrijk dat zij op een gezonde manier opgroeien en oud worden.’ 

Helder Terschelling in de praktijk

Nu de handtekeningen gezet zijn, gaan de partijen de komende jaren gezamenlijk aan de slag om problematisch alcohol- en drugsgebruik te verminderen. Dat doen ze door onder andere themabijeenkomsten, voorlichtingen op school en trainingen bij bedrijven te organiseren. Daarnaast voeren de partijen op dit moment gesprekken om ervoor te zorgen dat een ambulante zorgverlener structureel een plek krijgt op Terschelling. Bij deze zorgverlener kan iedereen die dat wil op een laagdrempelige manier terecht met al zijn zorgen en vragen over alcohol en drugs. 

Samenwerkingspartijen

Het project Helder Terschelling is opgericht om met lokale en regionale partners te werken aan alcohol- en drugspreventie op het eiland. In het programma werkt gemeente Terschelling samen met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), GGD Fryslân, Primair Onderwijs, Politie, UMCG Ambulancezorg, de Terschellinger Ondernemers Vereniging, Vereniging Aangenaam West, Stichting Actief Midsland, Koninklijke Horeca Nederland, Stichting Jeugdwerk Terschelling, VMBO ’t Schylger Jouw, Maritiem Instituut Willem Barentsz en de Willem Barentsz Studentenvereniging. Kijk voor meer informatie over Helder Terschelling op de pagina Helder Terschelling.