Allinq legt in opdracht van Glaspoort de komende tijd glasvezel aan op Terschelling. De werkzaamheden starten naar verwachting eind oktober. Op deze pagina houden we u op de hoogte van alle werkzaamheden, verkeersomleidingen en wanneer de kabels bij u in de buurt worden aangelegd. Ook vindt u onderaan de pagina een overzicht van de meest gestelde vragen.

In de week van 19 t/m 25 september kregen de meeste adressen een brief van Glaspoort. Via deze brief kunnen inwoners toestemming geven om de glasvezelkabel naar het huis aan te leggen.  

Heeft u vragen over de aanleg van glasvezel? Ga dan naar de website van Glaspoort. Ook kunt u de Helpdesk bellen: (088) 660 15 50, van maandag t/m vrijdag van 08:30 - 17:00. 

Glasvezeldag

Op dinsdag 11 oktober organiseerde Glaspoort de Glasvezeldag in Zalencentrum ET10 in Midsland. U kon hier van 13:00 tot 20:00 naartoe om een presentatie te zien of om uw vragen over glasvezel te stellen. 

Terschelling TV zond op 11 oktober een deel van de avond live uit en heeft dit op het YouTube-kanaal geplaatst. 

Meest gestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meeste gestelde vragen. Deze 'Q&A' passen we steeds aan als we nieuwe informatie krijgen.

Wat is glasvezel en hoe snel is het?

Glasvezel is een type internetverbinding. Net als kabel en DSL bijvoorbeeld. Bij glasvezel wordt data via lichtsignalen verzonden. Niet via koperen kabels, zoals bij andere typen verbinding. Dit maakt glasvezel meestal sneller. Bij glasvezel is de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid. Dit betekent dat u even snel data kunt versturen als data kunt downloaden. Downloaden via glasvezel is op dit moment maximaal 8 keer sneller dan de kabel. De uploadsnelheid is maximaal 160 keer sneller

Wat is zijn de voordelen van glasvezel?

 • Ten eerste is de theoretische snelheid, maar ook de snelheid die u in de praktijk zult halen, (veel) hoger.
 • Een tweede grote voordeel is dat je bij Glaspoort zelf je internetprovider kunt kiezen. Vodafone/Ziggo heeft een monopolie op internet via de coaxkabel. Bij glasvezel is er geen monopolie. U kunt uit meerdere providers kiezen en dit maakt het vaak goedkoper.
 • Het laatste grote voordeel is dat glasvezel ‘symmetrisch' is. Downloaden en verzenden van informatie is even snel. Bij kabelinternet is het verzenden van informatie soms tot 50 keer langzamer dan het downloaden van informatie.

Kost glasvezel mij echt niets?

Glaspoort verzorgt- uw aansluiting op het glasvezelnetwerk. Maar om te internetten via glasvezel, moet u nog wel een provider kiezen. U kunt dit een beetje vergelijken met een mobiele telefoon: met alleen een telefoon kunt u nog niet bellen. U moet hiervoor een abonnement afsluiten bij bijvoorbeeld Ben of T-Mobile. Hetzelfde geldt voor glasvezel: zonder een glasvezelabonnement bij een provider kunt u niet internetten op glasvezelsnelheden.

Wanneer wordt glasvezel bij mij in de straat aangelegd?

Glaspoort heeft Allinq de opdracht gegeven om de glasvezelkabels in de grond te leggen. U kunt dus binnenkort aanlegwerkzaamheden van Allinq bij u in de buurt verwachten. U krijgt een brief van Allinq als ze starten in uw straat. Zo komt u dus niet voor verrassingen te staan. Ook op de website van de gemeente houden we u op de hoogte van de werkzaamheden: https://www.terschelling.nl/glasvezel.

Is Glaspoort een betrouwbaar bedrijf?

Glaspoort is de beheerder van het glasvezelnetwerk op Terschelling. Het is een joint venture van APG (de pensioenuitvoerder van het pensioenfonds ABP) en KPN. Dit maakt Glaspoort een samenwerking tussen drie grote, betrouwbare bedrijven. Kijk voor meer informatie op de website van Glaspoort: https://www.glaspoort.nl/over-ons/.

Hoe zit het met Glaspoort, Allinq en providers?

Glaspoort is de eigenaar en beheerder van het glasvezelnetwerk. Allinq legt de daadwerkelijke kabels aan op het eiland. Als het glasvezelnetwerk eenmaal klaar is dan kunnen providers bij Glaspoort ruimte inkopen. U kunt vervolgens een abonnement afsluiten bij een van deze providers.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op de website van Glaspoort vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over de techniek en over de aanleg: https://www.glaspoort.nl/klantenservice/. Het telefoonnummer van Glaspoort vindt u onderaan deze pagina. Ook op de website van de gemeente houden we u op de hoogte: https://www.terschelling.nl/glasvezel. Het telecominfrastructuurbedrijf Allinq legt de kabels aan en stuurt u een brief wanneer ze bij u in de straat aan de slag gaan.

Werkzaamheden

Hier vindt u meer informatie over de werkzaamheden; wanneer ze starten en wanneer ze zijn afgerond. 

 1. Nog te doen: Start werkzaamheden

  Opstarten.

 2. Afgerond: Graafwerkzaamheden -

  In de week van 14-18 november worden in en rond Lies kabels gelegd.

 3. Afgerond: Werkzaamheden -

  Werkzaamheden in Oosterend, Formerum, Hoorn, Landerum

 4. Afgerond: Werkzaamheden -

  Werkzaamheden bij Midsland, Formerum, Landerum, Midsland-Noord

 5. Momenteel bezig: Plaatsing transformatorstation Zwarteweg -

  De week (6 maart tot en met 10 maart) wordt het transformatorstation op de Zwarteweg geplaatst. 

 6. Momenteel bezig: Werkzaamheden Heereweg -

  Er wordt gestart met werkzaamheden bij de parkeerplaats bij Midsland aan Zee en werken richting Midsland-Noord. Op 17 maart wordt er ongeveer 150 meter voor bungalow Het Witte Paard geëindigd. 

  Voor de werkzaamheden geldt dat het werkgebied wordt afgezet met schildjes en, indien noodzakelijk, een halve baanafzetting.