Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten zoals koken, schoonmaken en boodschappen doen. Ook kan de zorg variëren van een paar uur per dag tot aan 24 uur per dag. Vaak verrichten mantelzorgers ook verpleegkundige handelingen.

Vaak is het een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Vooral wanneer mantelzorg wordt gecombineerd met werk. Het is dan goed om te weten dat er hulp beschikbaar is. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze hulp en veelgestelde vragen. 

Foto bovenaf handen in elkaar

Meest gestelde vragen

  • Kan ik huishoudelijke ondersteuning krijgen?

Ja. Vanuit het WMO kunt u aanspraak doen op huishoudelijke hulp. Kijk voor meer informatie op deze pagina: huishoudelijke hulp

  • Kan ik vergoeding krijgen voor vervoer? 

Als u mantelzorger bent en u gaat bijvoorbeeld vaak mee naar het ziekenhuis, dan is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de Wmo collectief vervoer / vervoersvergoeding voor mantelzorgers. U kunt hierover meer informatie krijgen op de website van www.sozawe-nw-fryslan.nl. Of neem contact op met Annemarie Kort, mantelzorgondersteuner voor informatie. 

  • De zorg wordt mij teveel, wat kan ik doen?

Wanneer u de zorg niet meer kunt combineren met uw privéleven en/of werk, dan is er vervangende zorg beschikbaar. Kijk voor meer informatie op https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/vervangende-zorg/ .

  • Wie neemt de zorg over als ik op vakantie ga of een weekend weg wil?

De zorg kan incidenteel overgedragen worden. Kijk hiervoor op https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/vervangende-zorg/vormen-van-respijtzorg voor meer informatie. 

Heeft u een andere vraag? 
Dan kunt u contact opnemen met mantelzorgondersteuner Annemarie Kort. Annemarie is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 12 uur via telefoonnummer 06-15249717. Of stuur een mail naar a.kort@vlieland.nl.
 

Loket Mantelzorg 

Voor iedereen die mantelzorger is, of bekend is met mantelzorgers op Terschelling, is er een inloopspreekuur op iedere tweede dinsdag van de maand van 9 uur tot 12 uur.
Het inloopspreekuur vindt plaats in de bibliotheek in Midsland, Brouwershoekweg 4. U kunt zonder afspraak naar binnen lopen.

Annemarie Kort, mantelzorgondersteuner voor zowel Vlieland als Terschelling zal samen met u in gesprek gaan en kijken hoe ze u kan helpen. Blijkt tijdens het eerste gesprek dat er een vervolgafspraak moet komen, dan is het ook mogelijk om een afspraak te maken voor een bezoek aan huis. Samen met u probeert Annemarie dan een passende oplossing te vinden voor eventuele problemen waar u tegenaan loopt.

Als u liever gelijk een afspraak maakt dan kunt u telefonisch contact opnemen. Annemarie is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 12 uur via telefoonnummer 06-15249717. Of stuur een mail naar a.kort@vlieland.nl.

Verhalen van mantelzorgers

Iedere dag zorgen zo'n 5 miljoen Nederlanders voor een partner, kind, familielid of naaste. Dat doen ze met liefde, toewijding en aandacht.