De werkdag van: algemeen werkman Matthijs

Van buitendienst tot beleidsmedewerkers en van ‘echte eilanders’ tot mensen van de vaste wal; er werken allerlei verschillende mensen bij gemeente Terschelling. Een werkdag ziet er voor iedere medewerker dan ook anders uit. Bovendien heb je op een eiland te maken met andere werkzaamheden en routines dan aan de vaste wal. Ben jij benieuwd hoe het is om te werken bij gemeente Terschelling? En of dit misschien ook iets voor jou is? We nemen je mee in de werkdag van Matthijs Rijf: algemeen werkman buitendienst bij gemeente Terschelling.

Alles wat er op het eiland moet gebeuren

Matthijs is een echte eilander. Hij is geboren en getogen in West-Terschelling en woont nu in Midsland. Nadat hij bijna 18 jaar als timmerman in de bouw heeft gewerkt, gaat hij aan de slag voor de reinigingsdienst van gemeente Terschelling. Vanuit daar rolt hij in zijn huidige functie: algemeen werkman. Matthijs: “De buitendienst regelt alles wat er op het eiland moet gebeuren, zoals bestratingswerkzaamheden, timmerwerk, grafgraven, de restauratie van monumentale panden, maar ook allerlei spoedklussen.”

Calamiteiten en spoedmeldingen

Matthijs is voor zijn werk continu onderweg. Niet alleen op maandag tot en met vrijdag, maar bij calamiteiten ook in het weekend. Na een storm, bij sneeuwval of bij een verkeersongeluk zorgt de buitendienst ervoor dat er zo min mogelijk gevaar dreigt en dat de eilanders en toeristen veilig de weg op kunnen. “Er kan altijd een spoedmelding komen. Dan moet ik zo snel mogelijk mijn werk neerleggen en die kant op.” Kortom: een afwisselende, uitdagende én belangrijke functie.

Ontdek hieronder hoe een werkdag van een werkman buitendienst eruit kan zien:

06:40 uur – Op de werkplaats
“Ik stap op mijn scooter naar de werkplaats. Met een kop koffie bespreken we eerst of er afgelopen nacht nog bijzonderheden waren op het eiland. Van de uitvoerder horen we welke taken vandaag op de planning staan en waar we daarvoor naartoe moeten. Rond 07:00 uur splitst ons team op en gaan we op pad!”

08:00 – Op het strand
“Er is een melding gekomen dat er een lekkend olievat op het strand ligt. De olie en het vat moeten snel én op de juiste manier worden verwijderd van het strand. De olie is namelijk schadelijk voor de natuur en de dieren op het strand. Om half 10 is het tijd voor een kop koffie. Soms komen we even bij elkaar op de werkplaats, maar vandaag drink ik mijn koffie onderweg.”

09:30 – Het strand in Midsland
“Bij het strand in Midsland maken we een nieuw hek. Hier kunnen strandgangers hun fiets stallen. Zo beschermen we de duinen en zorgen we ervoor dat de weg naar het strand begaanbaar blijft. Gelukkig schijnt de zon en is het daardoor heerlijk om buiten aan het werk te zijn.”

12:00 – Op de werkplaats
“Ik ga naar de werkplaats om even wat te eten met collega’s. Daarna rijd ik door naar een basisschool, waar ik de markering ‘schoolzone’ op de weg aanbreng, zodat automobilisten voorzichtiger gaan rijden in de omgeving.”

14:00 – Museum ‘Het Behouden Huys’ 
“Achter het museum ‘Het Behouden Huys’ werken we aan de reparatie van een dak. Terwijl ik hiermee bezig ben, krijg ik een spoedmelding: er heeft een verkeersongeval plaatsgevonden. Een automobilist is hierbij tegen een lantaarnpaal aangereden. Deze ligt om, met de stroom erop. Een gevaarlijke situatie, want er kunnen mensen geëlektrocuteerd worden. Ik ga er meteen naartoe en er komt ook een installateur op de locatie. Samen lossen we het probleem op, zodat er geen gevaar meer is.”

16:30 – Op de werkplaats
“Normaal gesproken ben ik rond 16:00 klaar met werken, maar door het verkeersongeval loopt mijn werkdag vandaag iets uit. Vanaf de plaats van het ongeval rijd ik naar de werkplaats en daar stap ik weer op mijn scooter naar huis.”

Lijkt het jou leuk om, net als Matthijs, te werken voor gemeente Terschelling? Klik dan door naar de vacatures en solliciteer!

Ook benieuwd naar de werkdag van andere collega’s? Klik door naar het verhaal van Francis en lees meer over haar werkzaamheden en routines.