De werkdag van: adviseur openbare orde en veiligheid Ruth

Van buitendienst tot beleidsmedewerkers en van ‘echte eilanders’ tot mensen van de vaste wal; er werken allerlei verschillende mensen bij gemeente Terschelling. Een werkdag ziet er voor iedere medewerker dan ook anders uit. Bovendien heb je op een eiland te maken met andere werkzaamheden en routines dan aan de vaste wal. Ben jij benieuwd hoe het is om te werken bij gemeente Terschelling? En of dit misschien ook iets voor jou is? We nemen je mee in de werkdag van Ruth Das: adviseur openbare orde en veiligheid.

Van havenmeester naar junior AOV-er

Ruth woont al zo’n vijftien jaar in West-Terschelling en werkte voorheen – net als vele andere eilanders – in de horeca. Ze vond een nieuwe uitdaging bij gemeente Terschelling. ‘’Ik heb eerst een jaar als havenmeester gewerkt in de gemeentehaven. In deze functie ontdekte ik hoe interessant het is om bij de gemeente te werken en kwam ik voor het eerst in aanraking met integrale veiligheid.” Vanuit haar functie als havenmeester kreeg ze de kans om als junior AOV-er te beginnen bij gemeente Terschelling. Inmiddels heeft ze zich ontwikkeld als adviseur openbare orde en veiligheid.

Fijn en veilig wonen op Terschelling

Als AOV-er is het haar missie om ervoor te zorgen dat Terschelling een fijne én veilige plek is om te wonen. Daarnaast is Ruth verantwoordelijk voor een goede relatie met de politie, brandweer en ambulance. “Ik ben dagelijks bezig met de veiligheid van inwoners en toeristen. Dat geeft me een trots gevoel.” Binnen haar functie focust Ruth zich vooral op crisisbeheersing en rampenbestrijding, waarbij het toetsen van de voorbereiding even belangrijk is als de aanpak van een ramp of incident.

Ontdek hieronder hoe een werkdag van een adviseur openbare orde en veiligheid eruit kan zien:

8:00 
Mijn werkdag begin ik thuis. Gisteravond heb ik een to do lijst gemaakt, dus deze neem ik eerst door. Ik kijk naar welke taken ik eerst moet oppakken en ga hier meteen mee aan de slag. Nadat ik thuis heb opgestart, stap ik op de fiets naar het gemeentehuis.

9:00
Rond 9:00 kom ik op kantoor. Er is een melding gedaan van geluidsoverlast. Zoals bij elke melding, maak ik een inschatting van de ernst van het probleem en bepaal ik of we actie moeten ondernemen. Ik heb hierin een regierol; als er iets moet gebeuren, dan zet ik de actie uit bij bijvoorbeeld de politie of handhaving.

10:00 
Ik heb een afspraak met de politie en de evenementenorganisatie van Oerol. Samen gaan we kijken bij de locatie van Oerol. We bespreken de veiligheid van de locatie en wisselen ideeën uit hoe we deze samen kunnen verbeteren.

12:00
Als ik terug ben op kantoor, eet ik een broodje achter mijn bureau. Daarna ga ik lekker naar buiten om te wandelen. Ik loop eerst langs huis om mijn hond op te halen, zodat ik hem ook direct heb uitgelaten. Dat is het voordeel van dichtbij het gemeentehuis wonen!

14:00 
Het wekelijkse overleg met de politie staat op de planning. We bespreken wat er afgelopen week is gebeurd op Terschelling en of we hierop actie moeten ondernemen.

15:00
Als AOV-er ben ik ook altijd bij het evenementenoverleg. We bespreken welke evenementen er op de planning staan en ik focus me natuurlijk vooral op de veiligheid.

16:00
De dag zit er alweer bijna op. Aan het einde van de middag beantwoord ik alle mailtjes waar ik eerder vandaag nog niet aan toegekomen was. Daarna stap ik weer op de fiets naar huis.

Lijkt het jou leuk om, net als Ruth, te werken voor gemeente Terschelling? Klik dan door naar de vacatures en solliciteer!

Ook benieuwd naar de werkdag van andere collega’s? Klik door naar het verhaal van Francis en lees meer over haar werkzaamheden en routines.